Google’s effort to consume its employees

Benjamin Naddaff-Hafrey writes: Few companies could announce a new office in the messianic way that Google did last February. Then again, few companies have ever built this sort of office.

‘Google’s presence in Mountain View is simply so strong that it can’t be the fortress that shuts away… the neighbours. It really needs to become a neighbourhood in Mountain View,’ intones the lead architect Bjarke Ingels of the Danish firm Bjarke Ingels Group (BIG) in the introductory video. The camera sweeps high over an edenic Mountain View in the San Francisco Bay Area. It pulls back to reveal Google’s proposed new office: a neighbourhood nested beneath glittering glass domes.

On approximately 3.5 million square feet of commercial land, Google intended to build a campus office that might best be described as a new part of town. Beneath the glass canopies, a thriving neighbourhood hosts stores, bike paths and modular office spaces. In building this new neighbourhood, Google hoped to expand their working space while accommodating the Mountain View population inclined to view them as a ‘fortress’. The utopian campus was meant to assuage fears that spiking numbers of Google employees would create a Google voting bloc, according to The New York Times. Such fears are understandable. As of 2013, the company employed roughly 10 per cent of Mountain View’s workforce and owned approximately the same proportion of taxable property. [Continue reading…]

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterrss
Facebooktwittermail